Nieuws

27 maart 2009, 22:06 CET

Elfstedentocht

visum foto Positie: Simpson Bay, Sint Maarten
18:03:01N
63:05:57W

Het wordt net lente in Nederland (denken jullie), komt hij aan met een Elfstedentocht. Hij zeilt toch op de oceaan, niet op de Fluessen? Teveel Friezen tegengekomen, iets te intiem met weduwe Joustra? Nee, het gaat om het doel. Wij hebben vaak hetzelfde doel als de schaatsers, namelijk stempeltjes halen. Het stempeltjes halen mixen ze hier vaak met andere gezellige oud-hollandsche spellen zoals ganzeborden en mens-erger-je-niet. Dus steeds terug naar af, verrassende wendingen en altijd de anderen die winnen. Vaste deelnemers zijn customs, immigration met als invaller de port authority en als pinchhitter de natuurpark ambtenaren.

Standaard trucs om je pootje te lichten zijn bekend. Als je na 15.00 aankomt krijg je sowieso een overtime bonusfee. Na 20 minuten in de wacht bij loket 1, vertellen dat je eerst naar loket 3 moet. Loket 4 zit er nog tussen maar dat zei niemand en is vandaag onbemand. Dus morgen terug om je reprimande te ontvangen dat je gisteren niet bent geweest. De wijsneus met de grote mond krijgt nog een algemeen fonds kaartje mee. Alle loketten afgaan en bij de laatste ontdekken dat je niet mag tekenen omdat ik toevallig geen kruisje op het laatste exit formulier heb gezet. We hebben een spontaan uitgebroken national holiday gehad omdat de zittende president was herkozen. We hebben de (na een kwartier in de rij te hebben gestaan en eindelijk aan de beurt te zijn) sorry er is een vliegtuig geland, ik ga nu op het vliegveld stempelen, toedeledoki. Dan hebben we ook nog de Franse eilanden, die bij de EU horen, maar waar je wel moet in- en uitklaren. Ieder Frans eiland heeft gelukkig ook weer een eigen variant. Een mens kan niet zonder zekerheden en ook hier is dat je overal flink wat geld mag achter laten.

Kortom, we hebben het wel gehad met de Caribische douane maffia. Inmiddels zijn we in het bezit van visa voor de Verenigde Staten en weten we dat het hier in de Carieb lieve kruimeldiefjes zijn. Kwajongens, buro HALT moet ze vooral een keer 's morgens vroeg met goed koud weer in Friesland stempeltjes laten zetten bij al die mensen met zo'n condoompak aan. De echte boeven zitten ergens anders. Normaal kunnen de meeste westerlingen na wat snelle formaliteiten de VS in. Maar als je met je zeilboot wilt gaan, mag je dezelfde procedure volgen als de doorsnee Iraniër of Noordkoreaan. Ik zal jullie de details besparen maar iedere volwassene moet persoonlijk naar een Amerikaanse ambassade toe. Dat gaat alleen op afspraak en het is zowat onmogelijk om überhaupt contact te krijgen, laat staan om een afspraak te maken.

Alle visa, port fees, park fees, milieu bijdragen en God weet wat nog meer van afgelopen jaar bij elkaar, haalt het bij lange na niet wat wij moeten aftikken voor die Amerikaanse visa. Het is maar goed dat die dollar zo goedkoop is. Het zal wel een bijdrage zijn om tot in het einde der tijden mijn vingerafdrukken digitaal te bewaren. Of was het om die hoog gekwalificeerde interviewer te betalen: "How 're you?" Fine, how are you? "Fine, you can take your passports to the next window". De visumfabriek in Bridgetown, Barbados draait op volle toeren en met 12 loketten tegelijk worden we afgewerkt. De te grote blauwe jassen van de Amerikaanse Melkerts schreeuwen SECURITY en de stars and stripes. Als vee op weg naar het abattoir worden we van rij naar rij gejaagd. De Hollansche roots van deze cowboys van de 21 eeuw zijn nog steeds zichtbaar: één verkeerd getimede glimlach en terug naar af.

Robin


4 reacties | plaats reactie
14 maart 2009, 01:26 CET

Filosofie voor beginners

Positie: Simpson Bay, Sint Maarten
18:01:90N
63:05:70W

"Ieder voordeel, heb z'n nadeel", sprak eens Nederlands bekendste filosoof. Dus terugvaren naar huis levert je de Azoren, het fantastische thuis-op-eigen-kiel gevoel en een kostenvoordeel op. Het nadeel is voor de kinderen, voor hen zijn de lange tochten vooral saai. Het vooruitzicht op 3 trajecten van ongeveer 9, 20 en 12 dagen met continue diensten, verveelde kinderen en minder bestendig weer lokt niet.

Er is een alternatief met, surprise, voor- en nadelen. Dat alternatief heet: verschepen. Een voor de hand liggend nadeel druk je uit in Euro's. Voordeel is dat je langer kan reizen omdat je geen 2 maanden kwijt bent met een oceaanoversteek. We kunnen dan hele mooie stukken zien die veel rustiger zijn. Bijvoorbeeld de Bahama's en de Verenigde Staten.

De meningen aan boord waren verdeeld. Zita wilde graag terug zeilen maar alleen zonder kinderen. Ik wilde graag naar huis zeilen, het liefst zonder Isa en Finn. Isa wilde heel graag terug vliegen, omdat ze graag wil vliegen. Finn vond het allemaal wel best maar waar gaan mijn vriendjes van de andere boten heen? De kinderen stappen makkelijker over z'n oversteek heen dan de ouders. Zita en ik waren het er wel over eens dat de kinderen geen 2 maanden van beide ouders gescheiden moesten worden.

Dan blijven er een paar opties open. Op de 1e plaats met een opstapper terug zeilen en 1 van ons naar Nederland met het kinderspul. Optie 2: Tyche goes USA. Theoretisch kan je natuurlijk ook solo terug zeilen, maar die ambitie heb ik niet. Bewondering en ontsteltenis vechten bij mij altijd om voorrang als ik solozeilers ontmoet. Om kort te gaan: de opstappers konden niet en dus gaan wij verschepen.

Tyche gaat naar Turks & Cascois, de Bahama's en de Verenigde Staten. Dat zijn onbewoonde eilanden, een spaceshuttle lancering, New York en nog veel meer. Wij zijn inmiddels al aan het idee gewend en kijken er naar uit. De voorbereidingen zijn in volle gang en binnenkort zeilen wij weer westwaarts.

Robin


10 reacties | plaats reactie
05 maart 2009, 14:28 CET

Crisis, what crisis?

Positie: Falmouth Harbour, Antigua
17:00:58N
61:46:26W

Hier op Antigua trof ik eindelijk weer eens zeilers van mijn eigen leeftijd aan. Wat leuk en wat zijn het er veel! Wel hebben ze per clubje hetzelfde shirt aan met achterop het plaatje van een hele grote boot. De schepen zijn hier zo immens, dat gaat iedere verbeelding te boven. Voortdurend komen er privé jets over met weer een komende of vertrekkende eigenaar of relatie. In de reisgids voor deze regio staat vermeld of je met je helikopter vanaf het schip kan landen bij een leuk restaurantje.

En als dat nou alles was, dan was het nog allemaal zo erg niet. Maar iedereen vindt het doodgewoon en dan de houding van dat volk. Ik zat stiekem mijn jerrycans met water te vullen, want als je minder dan 1 kuub wilt ben je hier niet interessant. Ik zag 1 patser aan komen lopen met twee van zijn horigen er een meter achteraan. Het clubje loopt het havenwinkeltje in om wat te kopen. Het patsertje is 3 turven hoog en 5 rond en te beroerd om zelf iets uit het rek te pakken. Er wordt gewezen en het knechtje pakt het op. Uitbrander: verkeerde flesje, flesje ernaast. Dan gaat het hele zaakje weer de winkel uit achter elkaar, de kleinste voorop. De voorhoede van de 7 dwergen. Het opperhoofd heeft zijn zonnebril niet af gehad, zijn linkerhand is niet uit zijn broekzak geweest, geen glimlach kon eraf en niemand was het waard om gedag gezegd te worden. Zelfs afrekenen was te veel moeite, het zal wel op rekening gaan. Wat een armoede. Pfft.

Later leerden we dat er onder de knechtjes ook nog een hele hiërarchie bestaat. Onderop liggen de poetsnichten en bovenaan staat de schipper. Hoe meer je tijdens het zeilen doet, hoe hoger je staat in de pikorde. Moeten we nu medelijden hebben met deze zelfverkozen slaven? Interessante vraag, zeker in deze regio. Nee, zeker niet! Zodra de eigenaar zijn hielen gelicht heeft naar zijn volgende speeltje, imiteren de slaven de eigenaar. Bek op sjacherijn en ogen achter gewapend glas. Geen boe of ba kan er vanaf. Verveeld hangen ze met hun glamour macbookjes achter de tafel en iedereen wordt afgesnauwd. Alleen als er een leuk kippetje voorbij komt, doen ze alsof het schip van hen is, kan er een lachje vanaf en gaat wellicht zelfs de zonnebril in het haar.

Robin


2 reacties | plaats reactie

Archief

september 2007
oktober 2007
november 2007
december 2007
januari 2008
februari 2008
maart 2008
april 2008
mei 2008
juni 2008
juli 2008
augustus 2008
september 2008
oktober 2008
november 2008
december 2008
januari 2009
februari 2009
maart 2009
april 2009
mei 2009
juni 2009
juli 2009