Breewijd 31

Ontwerp | Voortstuwing | Apparatuur | Aanpassingen

Onze stalen S-spant Tyche is onze rust- en vluchthaven. Het schip is in 1980 gebouwd door Kuijper in Schoorldam. Er zijn er ongeveer 40 gebouwd; we komen er nog regelmatig een tegen. Verschillende Breewijds staan op het punt van uitvaren, je kunt ze vinden op de pagina met linkjes.

De Breewijd 31 is ontworpen door Aad de Lange. We zijn er buitengewoon tevreden over. Vaak vraagt men of het een Koopmans ontwerp is. Dat is het niet, wel denken wij dat er minimaal een fotootje van een Koopmans op het bureau bij de ontwerper stond. Geeft helemaal niets, het is een prachtig schip geworden. 8 ton schoon aan de haak, stabiel, betrouwbaar, heerlijke zeiler, veilig en ruim.

Het enige wat is overgeslagen is een fatsoenlijke ruimte voor je ankerketting. Nu weet ik wel dat Koopmans daar ook vaak vreselijk mee knoeit, met een buis tussen de bedden in de punt. Ik snap ook wel waarom, maar als ieder schip een compromis is, waarom dan hier zo resoluut? Geeft niets, we maken zelf wel een passende oplossing.

De Tyche is door de werf ingetimmerd met veel mahonie. Er zijn 5 slaapplaatsen: 2 voorin de punt, 2 op de kajuitbanken en een in de hondekooi. De hondekooi is doorgaans in gebruik als zeilen opslag. De kinderen slapen in het vooronder.

Tyche op Scheveningen

Als je nu echt van de hoed en de rand wilt weten, ga dan even kijken op de website van de Gabber. Je kunt er komen via de links pagina. Zij hebben zo'n uitgebreid verhaal over de Breewijd op internet gezet, ik kan alleen maar jatten.

Less is more..

Sommigen zullen zeggen: "met zo'n scheepje, op zo'n grote oceaan??!". Anderen zweren bij de stalen S-spant. Ach, wij neigen iets meer naar de laatste categorie. Het oog wil ook wat, toch?

Persoonlijk gruwel ik bij het idee van een centrifugerende wasmachine onder het zeilen, anderen niet. Ik hecht aan passieve veiligheid; wat doet die tobbe, als ik niets doe? liever een deuk dan een gat, en we waren toch aan het onthaasten? Wat maakt die knoop meer of minder dan uit?

En ja, ik hoef niet te kiezen welke natte cel ik vandaag eens zal gebruiken, of ik een visje zal vangen of er een uit de vriezer pak. Maar ik hoef ook het aggregaat niet te onderhouden, de watermaker schoon te maken of de werkster te vragen of ze de schuifpui wil lappen vandaag.

Kortom: ik wilde minder en dat zal ik zal krijgen ook!