Breewijd 31

Ontwerp | Voortstuwing | Apparatuur | Aanpassingen

Dit voortstuwings-itempje zit niet altijd mee. De verstaging hebben we preventief vervangen, de rest was een moetje. Ben blij dat de verstaging vervangen is voor dat het ...

De Tyche is sloep getuigd met een een Furlex rolinstallatie voor de genua. Als extra is er een wegneembaar binnenvoorstag voor de fok, werkfok en stormfok op leuvers. We gebruiken een halfwinder en een spinaker als lichtweer zeilen.

Sjaan Sturen wordt gedaan door onze windvaan installatie. Geweldige uitvinding. We gebruikten een schwingpilot. Deze hebben we moeten vervangen voor een Windpilot Pacific. De vaan van de Schwingpilot kon de draai niet meer maken met onze nieuwe windmolen: foutje bedankt! De vaan van de Windpilot draait om een horizontale as en past wel. En eerlijk is eerlijk, de nieuwe vaan koerst veel gevoeliger en dus beter.

SabbjeOnze mechanische voorstuwing werd verzorgd door een onze trouwe blauwe Sabb. Inmiddels dus niet meer. Nu verzorgt de Yanmar onze schroefas omwentelingen. Puntje voor de nieuwe: we moeten nu naar binnen om te horen of de motor draait! Dat euvel had de Sabb nooit.

Less is more..

Sommigen zullen zeggen: "met zo'n scheepje, op zo'n grote oceaan??!". Anderen zweren bij de stalen S-spant. Ach, wij neigen iets meer naar de laatste categorie. Het oog wil ook wat, toch?

Persoonlijk gruwel ik bij het idee van een centrifugerende wasmachine onder het zeilen, anderen niet. Ik hecht aan passieve veiligheid; wat doet die tobbe, als ik niets doe? liever een deuk dan een gat, en we waren toch aan het onthaasten? Wat maakt die knoop meer of minder dan uit?

En ja, ik hoef niet te kiezen welke natte cel ik vandaag eens zal gebruiken, of ik een visje zal vangen of er een uit de vriezer pak. Maar ik hoef ook het aggregaat niet te onderhouden, de watermaker schoon te maken of de werkster te vragen of ze de schuifpui wil lappen vandaag.

Kortom: ik wilde minder en dat zal ik zal krijgen ook!