Nieuws

13 november 2008, 09:42 CET

Het zwaard van Damocles

Positie: San Sebastian, La Gomera
28:05:19N
17:06:31W

Het hangt al een tijdje in de lucht. Het is alleen de vraag wanneer het dorp uit elkaar zal vallen. Na weken, maanden het vaarplan op elkaar aangepast te hebben, komt er toch een moment waarop ieder met zijn eigen koers het dorp uitvaart. Verschillende overwegingen brengen ons op verschillende plekken van het prachtige eiland Madeira.

Zaterdagavond in Funchal, een gezellig etentje met Duende en Walrus op de Tyche. Het lukt Bram om de dames over te halen om te gaan dansen, de vaders blijven bij de kinderen. Afgelopen nacht zijn Bram en Vief wakker gehouden door de plaatselijke disco, that's the place to be. In het kader if you can't beat them, join them, komen we terecht in de disco, waar een studentenfeest aan de gang blijkt te zijn. We zijn duidelijk aan de belegen kant, maar dat mag de pret niet drukken. We gaan volledig los, zo vaak gaan we ten slotte niet meer dansen. Later gaan we met een local naar een nog betere tent, waar we de rest van het eelt van de voeten dansen.

Een paar dagen later willen we met de Walrus naar Tenerife. Even lijkt het wilde dansavondje ons afscheidsfeestje te zijn geworden, maar op de valreep horen we dat de Nutmeg, Samba en de Saeftinghe ook nog naar Funchal komen. We stellen ons vertrek nog een dagje uit voor de finale potluck met het dorp. Iedereen neemt voor de laatste keer iets lekkers mee, het onderwerp afscheid wordt vermeden. Als laatste laten we een soort vuurballon op, die langzaam in de lucht verdwijnt in de sterrenhemel. We wensen we elkaar een goede vaart, geven dikke knuffels en bij de dames worden de tranen driftig weggeslikt. Afscheid nemen, het blijft iets geks.

Op Tenerife treffen we (oma) Ineke en (opa) Frank. We worden vreselijk verwend, het lijkt nu al Sinterklaas. We gaan veel uit eten, vertoeven bij het zwembad en maken een mooie wandeling op de Teide. Dit is een redelijk woest gebied rondom een vulkaan. Finn gaat enthousiast voorop, Isa moppert af en toe over de kou, het is ten slotte maar 13 graden hier. Geweldig om te ontdekken dat de kinderen ook met deze hoogteverschillen goed kunnen wandelen. Na het weerzien met opa en oma, moeten we ook van hen weer afscheid nemen.

Met een rif in het grootzeil varen we naar La Gomera, onderweg zien we van dichtbij twee kleinere walvissen. Als ik toch nog maar een tweede rif zet en de golven mij een zoute douche geven, worden we ingehaald door de ferry Amras. Later in de haven blijkt dat Lara vanaf de Amras heeft gekeken hoe goed onze Tyche zich houdt in de acceleratie zone.

Het is fantastisch om Lara hier te ontmoeten, het doet me extra beseffen hoe bijzonder het is dat we gewoon op La Gomera zijn. Haar vader Wim en zijn vrouw Lia hebben hier in de bergen een huisje met prachtig uitzicht op de Teide. Na de heerlijke lunch daar op de veranda gaan we een stukje gaan wandelen, we komen langs een vergaan kerkje van de oorspronkelijke eilandbewoners. Deze hadden blond haar en blauwe ogen en zijn uitgemoord door de Spanjaarden. Ironisch genoeg nemen tegenwoordig de Duitsers het eiland weer over.

Gesprekken met Lara brengt mijn oude leventje in Den Haag erg dichtbij. Een gek gevoel van heimwee wordt versterkt door de spanning voor de volgende overtocht. Als ik haar uitzwaai, breekt mijn lijntje naar Nederland. We moeten door, op naar de kaap Verden!

Zita


8 reacties | plaats reactie
01 november 2008, 21:32 CET

Herfstblues

Positie: Las Galletas, Tenerife
28:00:26N
16:39:38W

Morgen gaan we naar La Gomera, echt. Het is maar 25 mijl, precies hetzelfde als Scheveningen - IJmuiden. Maar ja, er is westenwind en veel. En laat La Gomera nu net ten westen van ons liggen. De Canarische eilanden zijn berucht om de zogenaamde venturi. Dat is een versterking van de wind door de trechterwerking van de eilanden. Het is eigenlijk een soort groot Rijswijkseplein; daar wordt je ook altijd weggeblazen. Met de hier dominante Noordoostenwind zijn we bekend met de locatie van die acceleratie zones, met de westenwind is het tasten in het duister. Dus we wachten maar tot de wind weer naar Noord draait en de hoge zeeën zijn gezakt en ons een zetje mee geven.

We liggen nu al twee weken op dit eiland, met afstand het meest toeristische van onze reis tot nu toe. We hebben de zuidkust hier gezien en oh oh oh: wat een mensenmassa's. Met het familiebezoek kwam ook onze toegang tot de resorts. Voor alles is een eerste keer zegt men maar gelukkig zijn sommige eerste keren prettiger dan deze. Ik zag zelfs een getatoeëerd Feyenoord logo op een rug. Daarna las ik - in de ruimschoots voorhanden zijnde Telesport - de stand in de Eredivisie. Ze zeggen dat weghalen heel moeilijk en vooral pijnlijk is, maar ja dat is laten staan ook, denk ik dan.

We verleggen onze grenzen elke zeiltocht weer. Van Lissabon naar Madeira was een hele tocht voor ons, vier nachten op zee, 480 mijl. Alles wat minder is, is dan ineens makkelijk. Dus maar 2 nachtjes van Madeira naar Tenerife, 260 mijl. De hele boot doet tamelijk laconiek over deze tocht. Een van de andere Nederlandse schepen merkt op dat het gelijk is aan de afstand Vlieland - Noorwegen. Maar wacht eens, dat is een serieuze tocht. Wellicht vraagt het iets meer voorbereiding dan twee waypoints klikken op de laptop. Vooruit we halen zelf een weerbericht op en we vullen de watertank, we stampen nog een ssb-netje uit de grond maar dan is de koek op. Laten we maar gaan. Hier zeilen is natuurlijk anders dan de Noordzee en het Skagerrak. Hier is het warm - ik noteer de eerste nachtwacht in korte broek - en het weer vooral veel stabieler dan in het koude kikkerlandje.

En nu zijn we dan op de Canarische Eilanden. Vaak gedacht: waren we daar maar vast, nu vooral de laatste plek voor scheepsbenodigdheden en proviandering. Bovendien is het ook de ultieme bezoekplek voor familie en vrienden met de hersftblues. Het is heerlijk weer en als je van dit massatoerisme niet depressief wordt, kun je de Nederlandse winter makkelijk aan!

Robin


12 reacties | plaats reactie

Archief

september 2007
oktober 2007
november 2007
december 2007
januari 2008
februari 2008
maart 2008
april 2008
mei 2008
juni 2008
juli 2008
augustus 2008
september 2008
oktober 2008
november 2008
december 2008
januari 2009
februari 2009
maart 2009
april 2009
mei 2009
juni 2009
juli 2009