Nieuws

28 december 2008, 22:12 CET

Retour La Gomera

Positie: Prickley Bay, Grenada
11:59:54N
61:45:51W

We zijn trots en blij met onze aankomst op Grenada. Na 20 dagen op zee, 24-uurs diensten, met vliegende vissen, zonder alcohol (ideetje?), met z'n vieren, met prachtige sterren, zonder breedband internet, 2100 Nm, zonder douche, op een bewegende boot, met veel plezier maar zonder ijs, zijn we er dan.

Jullie hadden van ons nog en stukje tekst tegoed over onze vorige oversteek, van La Gomera naar de Kaap Verden. Bij deze, wij gaan nu oud en nieuw hier vieren en proberen alles in 5 dagen in te halen. Een fijn 2009 voor iedereen.

Retour La Gomera

3 november vertrokken we vanaf La Gomera naar de Kaap Verden. 800 mijl voor de boeg, zo'n lange tocht hadden we nog niet eerder gemaakt. De voorzieningen op La Gomera zijn naar Europese maatstaven enigzins beperkt maar super-de-luxe naar Kaap Verdiaanse standaarden. Dus fully packed op weg. Toen we bij een windstilte de motor wilden starten en deze dat niet deed, waren we dan ook not amused.

Maar kom op, dingen gaan kapot en het is vast een filtertje. Robin hoeft helemaal niet met zijn neus in de motorruimte en diesellucht hoeft te hangen om zeeziek te worden. Dus gereedschap uitgraven, motor toegankelijk maken, handleiding tussen de knieën. Filter vervangen, motor ontluchten, even over de reling en starten maar. We wenden de steven weer naar Mindelo. Even later trekt de wind aan en we kunnen zelfs weer zeilen. Deze vreugde was echter van korte duur; bij de volgende windstilte startte de motor opnieuw niet. Direct besloten om in Europa te blijven en het probleem op La Gomera proberen te fixen. De toplichtjes van de rest van het flotielje (Walrus, Mi Dushi, Kaat, Basjoc) verdwenen langzaam aan de horizon.

Zonder werkende motor richting land dobberen op een zuchtje wind, is verre van ideaal. Het maakt je wel kwetsbaar, al hoewel je als je bij land komt natuurlijk altijd nog het anker kunt uitgooien. Met een hoop geschommel en het optimaal benutten van elk zuchtje wind, zou het nog uren misschen wel dagen duren voordat we weer aan land zouden komen. Robin Macgyver sneed de brandstofslang door, stopte deze in een jerrycan diesel, ontluchten en het werkte! 10 minuten lang was de opluchting en vreugde groot, maar toen stopte de motor er weer mee. Jerrycan leeg! Poging 2 met ook de brandstof retourleiding in de jerry bracht ons veilig naar de haven.

Na een dag sleutelen en puzzelen had Robin met Bert (Aventyr) de oorzaak gevonden en opgelost. De oorzaak bleek uiteindelijk te liggen aan een defecte brandstof opvoerpomp naar de dagtank. Deze is dus leeg geraakt en zodoende kreeg de motor geen diesel meer maar wel lucht.

Ondanks de teleurstelling dat we de anderen waren kwijtgeraakt, was de stemmming aan boord ok, we waren vrij content met onze eigen aanpak. Isa en Finn zijn geen moment onder de indruk geweest en hebben grenzeloos vertrouwen in de ouders.

Gelukkig was poging 2 naar de Kaap Verden een prachtige en succesvolle oversteek, na 8 nachten op zee bereikten we Mindelo. We werden direct via VHF opgeroepen door Marieke van de Walrus. Meike stond op het dek te dansen en te springen, Ties en Gijs zwaaiden wild vanuit de giek. Wat was iedereen blij elkaar weer te zien! In Mindelo heb ik nog een filmpje gemaakt om het thuisfront een indruk te geven van zo'n overtocht. Helaas liet de bandbreedte te wensen over en konden we alleen foto's plaatsen. Intussen zijn we op weg naar Barbados, dus nog even geduld...

Robin en Zita


12 reacties | plaats reactie
Reactie van Anonymous Anoniem op 29 december, 2008 09:44 

Gefeliciteerd met het bereiken van de overkant! En uiteraard een fijn 2009 voor alle bemanningsleden gewenst.
Groeten vanuit een bevroren Nederland.
Claes

Reactie van Anonymous Truusje op 29 december, 2008 12:29 

Fantatisch!!!!! Nu kunnen jullie twee champagneflessen laten knallen!

Reactie van Blogger polaris op 29 december, 2008 16:05 

hallo luitjes, wat super dat jullie de reis naar de overkant hebben volbracht. Vanaf het begin volgen we jullie avontuur!Nu dan eindelijk een reactie. Wij liggen in Andijk en hebben wel eens met elkaar gebabbeld.Enfin, in één woord geweldig. Echte globbetrotters, wij wensen jullie een super goed 2009 en behouden vaart toe!!

Reactie van Anonymous Anoniem op 29 december, 2008 17:42 

Oceaan-bedwingers!,
goed bezig geweest en nu lekker ff bijkomen! Goed uiteinde en alvast heerlijk en zee(z)v)eilig 2009!
Liefs,
Michiel

Reactie van Anonymous Anoniem op 29 december, 2008 19:34 

Hoi Robin, Zita en de kinders,

Remco en ik zijn blij dat jullie de overkant hebben behaald. Wij hopen dat alles goed gaat. Wij zijn net een maand geleden terug gekomen van Grenada. Dit was erg grappig om te lezen.

Alvast een fijne jaarwisseling en geniet van het mooie weer,

liefs groetjes xx
Nadia & Remco

Reactie van Anonymous Anoniem op 30 december, 2008 09:54 

Wat een prestatie! We hebben vaak aan jullie gedacht en over jullie gehad als er weer een hoge golf of veel wind langs kwam. Ik vond het geweldig de oversteek, het vloog voorbij zonder ons maar een moment te vervelen. Maar ja, wij waren in 13 dagen al aan de overkant. Zelf ben ik gisteren terug gekomen (Tobago was schitterend) en sta ik nu op het ijs. Volgens mij komt de Laaxum vandaag. Heel veel plezier daar.
Roel (heel even op de laaxum)

Reactie van Anonymous Anoniem op 30 december, 2008 21:54 

happy new year and we are happy too.

Melden ons uitgebreider this weekend.

Lastnight in spain.

Speciale groeten van huis tot boot

Antje & Nico

Reactie van Anonymous Anoniem op 31 december, 2008 10:32 

Super!!! Wat een avontuur en wat een moed!!!!
Heel veel plezier en gelukkig 2009!!!

Pelle

Reactie van Anonymous Remco op 31 december, 2008 21:52 

Charlotte is zo onder de indruk van jullie nieuwjaarsduikvoornemen dat ze besloten heeft solidair te zijn.
Marlies houdt haar kleertjes vast en ik haar handdoek.

Alle goeds voor 2009! Geniet van jullie tijd met elkaar. Het wordt nu aftellen...

Vinden wij niet zo heel erg.

Reactie van Anonymous Linde op 02 januari, 2009 12:36 

Lieve Zita, Robin, Isa en Finn!

De beste wensen voor 2009. Goede vaart en heeeeeel veel plezier op in het Caribisch gebied. Hopelijk brengt 2009 jullie nog meer geluk als 2008 als dat kan?

Hier in Nederland missen jullie niets hoor. Het is grijs en koud, dus je kunt je voorstellen dat we bijna elke dag tegen elkaar zeggen, wat doen we ook al weer in Nederland?

Maar goed. Als jullie in Saba komen, doe Saba dan de groeten van Bas en mij!

Als jullie leuk willen eten dan kan ik jullie Swining doors aanraden op dinsdag, vrijdag en zaterdag. Dan maken ze BBQ kip en rib. Lunchen en ontbijten bij intodeep in de haven is aan te raden. Het restaurant van van de ecolodge is goed, maar ook prijzig!

Mochten jullie in de taxi zitten bij Eddie of Paddie doe ze dan de groeten. Oh ja, alles wat je op Saba koopt komt via StMaarten binnen.

Genietze!
Liefs Linde

Reactie van Blogger Wendy op 02 januari, 2009 21:31 

Lieve Isa, Finn, Sita en Robin,

Een heel gelukkig nieuwjaar.
Ik hoop jullie weer snel te zien.
Mama heeft skype erop gezet.

Kus Nikki

Wow stoere familie! De beste wensen voor 2009 en blijf lekker genieten!
Groet Wendy Braun

Reactie van Anonymous Anoniem op 02 januari, 2009 22:28 

Wat een topprestatie jongens, helemala te gek.Proficiat en natuurlijk nog de beste wensen voor het nieuwe jaar !

Matthijs & Miriam


Archief

september 2007
oktober 2007
november 2007
december 2007
januari 2008
februari 2008
maart 2008
april 2008
mei 2008
juni 2008
juli 2008
augustus 2008
september 2008
oktober 2008
november 2008
december 2008
januari 2009
februari 2009
maart 2009
april 2009
mei 2009
juni 2009
juli 2009