Nieuws

22 december 2008, 00:07 CET

Lief dagboek II

16 dec 2008
9.11 UTC: nog 1260 mijl te gaan. Ipv de genua aan bakboord en grootzeil aan stuurboord draaien we alles om in de hoop iets noordelijker te varen. Dit blijkt perfect voor de VMG. Marinade van de vis heeft gelekt, koelkast schoongemaakt. Spaghetti gemaakt. Isa en Finn nemen met de plantenspuit een douche in de kuip, ze vinden het heerlijk. Op het radionetje hebben we het over de sleur van de oceaan, iedereen wil er al graag zijn. Wat is er eigenlijk nou aan om zo'n eind te varen? Highlights zijn de
maaltijden en lekkere versnaperingen en uiteindelijk kom je op een mooie bestemming aan. Ondanks de afspraak pas te evalueren na 24 uur na aankomst, is het duidelijk dat vrijwel alle boten overwegen om de reisplanning bij te stellen.

17 dec 2008
9.49 UTC: nog 1131 mijl te gaan. 2e rif in het grootzeil gezet. Met Finn 2 broden gebakken en met Isa een vanillecake. Tijdens het rijzen van het brooddeeg hebben we, in het kader van de nadere kerstvrede, een elastiekgevecht gehouden. We moeten erg lachen en de kindjes kunnen hun energie kwijt. 's Middags spoelt er een brekende golf in de kuip en langs het gangboord zo het voorluik in. Balen, want er zijn nu 2 bedden nat. Met het risico op nog zo'n golf moet je ventileren, anders droogt het nooit.
Gelukkig blijven we van verdere brekers bespaard.

18 dec 2008
9.47 UTC: nog 1014 mijl te gaan. Tijdens het radionetje krijgen we door dat de Kaat en Mi Dushi een schip hebben gezien, maar dat het hen niet op de radar had gezien. We kijken dus niet voor niets elk kwartier. De wind trekt aan en we halen het 2e rif eruit. Snel mijlen vreten, want de verwachting is dat de wind morgen minder zal zijn.
12.45 UTC: De GPS repeater buiten gaat pas lopen vanaf 999 en we zien nu voor het eerst iets anders staan. Nog 998 mijl te gaan, we zijn over de helft! Om deze mijlpaal te vieren, eten we alvast kerststol. Isa en Finn spelen met Playmais. De kinderen vinden het net een feestdag.

19 dec 2008
9.40 UTC: nog 896 mijl te gaan. Zoals verwacht is de wind afgenomen. We gaan nog maar 4,5 kt en dat is jammer voor de ETA (Estimated Time of Arrival). Isa en Finn versieren chocolade kerstfiguurtjes met een soort suikerverf. Het is niet alleen de boter die hier smelt, maar ook de chocolade. Ik heb vanochtend de vislijn uitgegooid, maar ze willen niet bijten. Behalve uien en knoflook is het einde van de verse groente in zicht. Dan maar kipstoverij uit blik. Het ziet er verrassend uit, maar samen met
rijst en boontjes met sajoer (met dank aan de Duende) smaakt het heerlijk.
Isa en Finn spelen met de lego, nu de Tyche rustig loopt, kan dat ook gemakkelijker. De stemming is wat minder aan boord. Het is warm en ieders geduld is eerder op. Isa en Finn hebben snel een ruzietje om niets, we worden er allemaal moe van. We gijpen, alle zeilen over stuurboord en we knijpen de mijlen eruit. Als de wachten beginnen, spreken we af dat als de gemiddelde sneheid onder de 3 kt komt, we de onderwaterspinaker (motor) gaan aanzetten. De wind heeft het vast gehoord, want we blijven hangen
op 3,5 tot 4 kt. Het is een heldere nacht met een schitterende sterrenhemel. Het is halve maan en die schijnt een beetje bij.

20 dec 2008
9.30 UTC: nog 816 mijl te gaan. De zonsopgang was prachtig. Het is erg vochtig en klam buiten. We proberen met de halfwinder en grootzeil met een ruime koers nog wat mijlen te maken. 12.30 UTC, we zijn het zat en hebben de motor aangezet om uit de windstilte te varen. De klok moet een uur worden teruggezet, een lange middag. Het is een lome oceaan met afen toe een rustige lange golf. Perfect moment om er een feestje van te maken en pannenkoeken te bakken.

Zita


17 reacties | plaats reactie
Reactie van Anonymous Anoniem op 22 december, 2008 02:18 

heel bijzonder om zo die laatste updates op mijn schermptje te zien verschijnen, heel veel succes met alles....wij gaan morgen die grote oceaan over in 6 uurtjes...bizar...veel liefs uit Boston

Reactie van Anonymous Truusje op 22 december, 2008 07:17 

Jeetje wat een verhaal! Succes met de tweede helft die nu ongetwijfeld ook al een stuk korter is!
Truusje, Nindjiou en Ambatimbe

Reactie van Blogger Arlette op 22 december, 2008 09:21 

Lieve Zita en Robin,
Het is een mooi verhaal, hopelijk ook goed vol te houden? Erg lekker dat het zo'n mooi weer is! Hier is het koud en guur en we krijgen strenge vorst met kerst. We blijven jullie volgen! Dikke kus aan de kids en voor jullie!

Reactie van Anonymous els op 22 december, 2008 10:12 

Ha,er is weer een mail vanaf de TYCHE!!! Snel openen...lezen... Wat zijn jullie toch sportieve en dappere mensen. En Isa en Finn...voor jullie twee hele dikke duimen! Liefs (juf) Els.

Reactie van Anonymous Anoniem op 22 december, 2008 11:26 

Lieve Haagse Hopjes,
Vergeten jullie ook niet af en toe tijdens het wachten op (meer) wind aan elkaars oren te trekken (wel zachtjes natuurlijk) nu ik er niet bij kan? Ben benieuwd hoe jullie dat doen met die kalkoen op de boot met kerst? Geef Finn een dikke verjaardagskus van me. En denk maar zo: op de Nederlandse snelwegen kom je ook niet vooruit in de file en dan staan jullie er toch stukken beter voor! Hou vol, de caribean komen eraan!
X Michiel.

Reactie van Anonymous Anoniem op 22 december, 2008 11:48 

Lieve stoere zeilers,

Jullie zijn over de helft! Het zal niet altijd makkelijk zijn op zo'n grote plas water, dus sterkte.
En natuurlijk wens ik jullie een bijzondere Kerst (met genoeg wind).

Groetjes,
Astrid (oucie)

Reactie van Anonymous Anoniem op 22 december, 2008 13:47 

Stoere zeilers,

Wat hebben jullie een leuke spannende tijd. Hele fijne kerstdagen en een goede jaarwisseling.Gezondheid en geluk in 2009 en een behouden vaart.
Lieve groeten,
Hedy

Reactie van Anonymous Anoniem op 22 december, 2008 14:13 

Lieve Zita, Robin, Isa en Finn,

Fijn dat het allemaal nog steeds goed gaat!! Ondanks een dwarse golf... Het zal een aparte warme Kerst worden voor jullie.
In ieder geval een hele fijne verjaardag, Finn en fijne Kerstdagen en een nog beter 2009 voor jullie allen!
Leuk om weer regelmatig berichtjes te zien!

Dikke kus,

Claire en de rest

Reactie van Anonymous Anoniem op 22 december, 2008 17:28 

Ha familie Columbus,
Gefeliciteerd, over de helft, nu de vaart erin houden!
Misschien kunnen jullie de buitenboort ook gebruiken om de snelheid erin te houden ;-)
Veel plezier en een goede kerst gewenst!
Groet,
Claes

Reactie van Anonymous Anoniem op 22 december, 2008 18:02 

Hallo familie Hopmans,
Geweldig om jullie grote zeiltocht zo te kunnen volgen. We benijden jullie iedere keer een klein beetje meer. Onze boot overwintert dit jaar op de wal, bestaat er een groter contrast?
Geniet van deze speciale kerst en jaarwisseling!
Groetjes van Hans en Annette (Gratia)

Reactie van Anonymous Anoniem op 22 december, 2008 20:03 

Hoi Zita en familie,

leuk hoor om van jullie te horen vanaf de grote ocean.Het moet wel een geweldige ervating zijn,soms misschien wel saai als je alleen maar zee om jullie heen ziet.
Hier is het koud en het regent nog wel eens dus als ik jullie hoor over het mooie weer denk ik al aan de komende zomervakantie,maar dat duurt nog wel even.
Hele fijne feestdagen en een gezond en avontuurlijk 2009.
Ik hoop dat jullie snel aan de overkant zijn.

Doei Tineke

Reactie van Anonymous Anoniem op 22 december, 2008 21:25 

Hoi allemaal,
Wat leuk om elke keer jullie berichtjes te lezen! Het is vast een hele ervaring met natuurlijk z'n ups en downs! Ik ga duimen voor wind zodat de tweede helft van de reis vlot verloopt! Gezellige kerstdagen toegewenst!

Groeten,
Inge (Claes en Lieke)

Reactie van Anonymous Anoniem op 24 december, 2008 10:36 

Hallo Zeezeilers,

Eindelijk eenberichtje uit Vlaardingen ,wat leuk al jullie verhalen en ervaringen.Geweldig dat de kinderen zo kunnen vissen en opeten,wij hopen dat alles goed gaat en jullie snel over de Plas zijn zonder problemen.Wij wensen jullie fijne kerstdagen op de boot en die zal anders zijn dan voorgaande jaren,heel apart natuurlijk,varen naar 2009 vol verrassingen.groetjes gerda en John

Reactie van Anonymous Anoniem op 24 december, 2008 22:53 

Lieve allemaal!
Wat een ontzettende avonturen maken jullie mee daar op zee! Ben jaloers.
Fijn dat de kids zich zo vermaken met elkaar, scheelt jullie ook weer een hoop onrust.
Ik wens jullie fijne feestdagen en veel liefde, gezondheid, geluk en al het goeds voor 2009!
Liefs Juud

Reactie van Anonymous Marnix & Esther op 26 december, 2008 13:45 

Hoi Finn,
van harte gefeliciteerd met je verjaardag!! We hebben voor je gezongen onder de kerstboom en denken aan je, jij op de warme verre oceaan en wij in het koude Nederland. Het heeft gevroren vannacht, we zijn een paar daagjes in NL vanwege de kerst en rijden zaterdag weer terug naar Engeland.
Heb je al weer een vis gevangen?
dikke zoen, Marnix & Esther

Reactie van Anonymous Marnix & Esther op 26 december, 2008 13:51 

Hoi Isa,
Wat leuk om te horen dat jullie al zo ver zijn en kunnen genieten van het mooie warm. Heel toevallig dat je met mama een cake hebt gebakken, ik heb ook deze week een cake staan bakken, die van mij was met kokus en chocola. Gisteravond hebben we kerstdiner hier bij mijn ouders in Breda gehad, ome Marnix heeft heel lekker voorgerechten en desserts gemaakt, ons buikjes zaten tonnetje vol. Thuis in Londen hadden we vorige week een vos in de tuin, dat was wel leuk, een soort grote rode kat, hij kwam waarschijnlijk uit het bos om de hoek. Morgenochtend varen we met de auto op de ferry weer terug naar Engeland. We blijven aan jullie denken en hopen dat jullie snel bij een mooie eiland aankomen, dikke knuffel, Marnix&Esther

Reactie van Anonymous marnix&esther op 26 december, 2008 13:53 

Hoi Zita en Robin, fijn om te horen dat het zo goed gaat, jullie nog een fijne kerst toegewenst en sterkte voor de laatste week.
Het is leuk om jullie verhalen iedere week te kunnen lezen, vanmiddag gaan we naar mama en Jan voor kerstdiner op 2e kerstdag, we hebben eindelijk aan trouwfoto's binnen en sturen snel de link naar de fotodatabase om even goede herinneringen van feestje in Engeland op te kunnen halen.
groeten, Marnix & Esther


Archief

september 2007
oktober 2007
november 2007
december 2007
januari 2008
februari 2008
maart 2008
april 2008
mei 2008
juni 2008
juli 2008
augustus 2008
september 2008
oktober 2008
november 2008
december 2008
januari 2009
februari 2009
maart 2009
april 2009
mei 2009
juni 2009
juli 2009