Nieuws

10 oktober 2008, 23:18 CET

De viscompetitie

Positie: Funchal, Maidera
32:38:43N
16:54:38W

Tijdens mijn uitstapje naar het huwelijk gaat het Dorp vanaf Leixoes (Porto) verder naar het zuiden. Dankzij de Duende kan de Tyche mee in flottielje. Bram bekwaamt zich als solozeiler, Vivian stapt bij Robin op en zo komen ze aan in Figuera da Foz. Mijn bus arriveert daar bijna gelijktijdig vlakbij de haven, een prima loopafstand. Mijn bescheiden rugzakje van de heenweg is echter verruild voor een flinke weekendtas, volgestopt door opa Jan en oma Corrie met hagelslag, ontbijtkoek, kokosbrood en nieuw leesvoer voor de kinderen. Met mijn woordenboekje begrijpt de taxichauffeur waar ik heen wil. Het Dorp is weer compleet en in alle gezelligheid ontstaat er een spontane borrel op de steiger.

Om havengeld uit te sparen en omdat ankeren meestal prettiger ligt, gaan we 's avonds met de Walrus en Duende voor anker bij het havenhoofd. Penny wise, pound foolish. Het is een onrustige nacht door de golfslag en met laagtij komen we te dicht bij de Duende te liggen. Zo dichtbij dat we bijna een kopje groene thee kunnen uitwisselen. Bram kan ook niet meer slapen en start maar zijn ochtendritueel. Voordat de Duende anker op is, hangt de vislijn al uit. De Duende staat dan ook niet voor niets op 1 in de categorie eetbare vissen. 's Avonds komen ze bij ons sliptong van de markt eten en nemen ze de verse vangst mee om te roken. Fantastisch, ik heb nog nooit zulke heerlijke makreel gegeten.

De jonge jongens van het Dorp doen het ook erg goed. Gijs vist de ene na de andere harder uit de haven, maar vangt zelfs ook een heuse makreel. Direct de kop eraf en hup in de olie met knoflook. In Baiona vangt Ties met zijn ophaalnet een grote vis, die amper in de wasemmer past. In Peniche schept Finn een flinke vis uit het water, een hoop gegil van Isa en Finn is het gevolg. Echt een vis gevangen, wat nu? Terwijl ik snel de wasemmer met water vul, spartelt het beest intussen op de steiger. Koelbloedig slaat Finn zijn schepnet erover heen en bekijken we even later de vangst in de wasemmer. Nemo heeft aan het gevecht een geknakt vinnetje overgehouden. Isa vindt het zielig en Finn wil hem opeten. Anders moppert Finn altijd wanneer er een camera in de buurt komt, nu staat hij trots met zijn vangst te poseren. Zo kunnen de jongens van de Walrus, die in een haven verderop liggen, het later toch nog bewonderen.

De troostprijs gaat uit naar de Saeftinghe. Via de marifoon hoort zij van de Samba die vlak achter haar vaart, dat zij enorm beet moeten hebben. Vol jaloezie horen wij op de VHF met een hoop geruis iets over een grote meerval zeggen. Is dat geen zoetwatervis? Maar Robin gooit verwoed zijn lijn uit, anders vangen we natuurlijk nooit iets. Als we het gesprek verder volgen op kanaal 74, blijkt het enorme gespartel de verdrinkingsnood van een zeemeeuw te zijn. Erik probeert de haak nog uit de keel te krijgen, maar helaas rest het dier alleen nog maar een eervol zeemansgraf. Zijn dit nu punten voor de viscompetitie of voor nature skills? De commotie over deze gift van Neptunes is in elk geval een welkome afleiding voor het saaie motorsailen, Vooral nu de Portugese Noord haar belofte aanvankelijk niet nakomt.

Zita


9 reacties | plaats reactie
Reactie van Anonymous Anoniem op 11 oktober, 2008 15:50 

Hoi allemaal leuk tehoren dat het goed gaat en super dat Finn zo grote vis heeft gevangen en dat zijn van die leuke dingen die later bij thuis komst leuk zijn om terug tezien nou veel plezier allemaal en tot horens

met vriendelijke groet Ton
B. bouwer

Reactie van Blogger Jacqueline op 12 oktober, 2008 02:00 

Wat een gezellige verhalen, klinkt alsof jullie elkaar allemaal al jaren kennen in het dorp!

Reactie van Anonymous Anoniem op 12 oktober, 2008 12:23 

Lieve Hopjes,
Klinkt alsof jullie inmiddels aardig je draai hebben gevonden in jullie zeilende bestaan! Leuk dat jullie 'medebewoners' hebben met wie jullie gezamenlijk de zee (en wal) kunnen bevaren, lijkt me erg praktisch maar vooral ook gezellig. Persoonlijk kijk ik natuurlijk al uit naar alle nieuwe visgerechten die kok Robin ons straks voor kan zetten als jullie -maar voorlopig nog niet- weer vaste voet aan wal zetten in NL!
Geven jullie een dikke kus aan de belhamels van me?
X Michiel

Reactie van Anonymous Anoniem op 12 oktober, 2008 13:23 

He Finn, wat heb jij een grote vis gevangen!!! IK zal de foto aan de klas laten zien. Groetjes aan Isa en Papa en Mama. Juf Annemiek

Reactie van Anonymous Anoniem op 12 oktober, 2008 19:40 

Hallo allemaal,
Wat leuk om te horen dat jullie het zo naar jullie zin hebben. En dat dorp.....dat klinkt ook al zo gezellig! Kunnen jullie ooit nog wel wennen op het vaste land! En Finn zo zie je maar,, je bent al een echte kerel zeg! Wat een grote vis heb jij gevangen.
Liefs Judith

Reactie van Anonymous Oma Corrie op 12 oktober, 2008 23:19 

Ik zag helemaal voor me hoe de visvangst gegaan moet zijn, ik moest denken aan de keer dat Marnix zijn eerste vis heeft gevangen, maar Finn je hebt ook van hem gewonnen met zo'n grote vis. Nu nog leren hoe je hem lekker kan klaarmaken en dan proeven.mmmmm Knuffels van Oma Corrie jullie allemaal.

Reactie van Anonymous Jan Vitrage op 13 oktober, 2008 11:51 

Hallo Zeezeilers,
Jullie vermaken je wel hé, de kinderen lekker aan de arbeid door te vissen. En daarna door de kok Robin de vis klaar maken voor het gebruik, verser kan het niet. Geniet zoveel mogelijk het komt jullie alle toe.
Dikke kus voor jullie alle.
Jan Vitrage

Reactie van Anonymous Theo op 13 oktober, 2008 21:53 

Wederom een leuk verhaal Zita. Wat die zeemeeuw betreft bedoel je waarschijnlijk nature kills! Binnekort maar eens een lange mail door het kabeltje sturen!
Greetz Theo

Reactie van Anonymous Anoniem op 14 oktober, 2008 23:09 

Leuke verhalen weer. Ik weet het niet zeker, maar heb wel eens gelezen in een boek van een wereldzeiler dat je geen uit havens of vlak tegen de kust moet eten. Kan even niet meer vinden wat het was, maar met vis op zee heb je dat risico niet. Het is maar een tip.

Pelle


Archief

september 2007
oktober 2007
november 2007
december 2007
januari 2008
februari 2008
maart 2008
april 2008
mei 2008
juni 2008
juli 2008
augustus 2008
september 2008
oktober 2008
november 2008
december 2008
januari 2009
februari 2009
maart 2009
april 2009
mei 2009
juni 2009
juli 2009