Nieuws

29 maart 2008, 20:17 CET

Loslaten

De eerste reactie op het dubbelinterview met Isa en Finn was: 'Geweldig!'. Mijn moeder vond het echter helemaal niet geweldig! Alle opgekropte emoties kwamen eindelijk los, een openhartige e-mail was het gevolg. Men weet wel hoe wij onze plannen zien, maar hoe ervaart onze directe omgeving dit? Om dit te verdiepen, besloot ik alle drie de 'oma's' te interviewen.

Voor mijn moeder is onze onderneming een lesje in loslaten. Dit is lastiger dan zij dacht. Nu er geen ontkomen aan is, komen de emoties toch sterker naar boven. Het kost moeite om enthousiast te reageren, ze had liever gehad dat we meer zee-ervaring hadden opgedaan, liefst met een stormpje. Niet in de hoop dat we er dan vanaf zouden zien, maar om ons en vooral haar vertrouwen te sterken.

Mijn moeder en Ineke beleven dezelfde angsten en doembeelden. Storm, aanvaring met een groot schip, overvallen worden, zeeziekte of door andere toestanden die niet met een pleister te verhelpen zijn, geveld te worden. Daarnaast zijn beide moeders ziek geweest, wanneer is hun garantie op? Met Thea spreek ik over de uitdaging en het proces - ook nu al - van onze reis en over het leven met passie beleven. Het doet me denken aan het liedje 'Vuur' van Stef Bos.

Waarom doe ik deze interviews? Wil ik nog eens getrakteerd worden op de bekende zorgen en angsten van dierbaren? Ook al geven de oma's geen onverwachte reacties, het is goed om hen hierin te betrekken. Maar waar ben ik echt naar op zoek? Diep in mijn hart zou ik graag willen weten hoe mijn vader het zou vinden. Van hem heb ik de liefde voor water en de zee meegekregen. Er zijn antwoorden die ik nooit meer zal krijgen, ook voor mij is het nog steeds een stukje loslaten.

Zita


2 reacties | plaats reactie
Reactie van Blogger Meerten op 30 maart, 2008 14:44 

hallo fam van de toekomst vaarders,
wat een leuk en een gezellig intervieuw en wat een prachtige fotos.
de pagina ziet er weer leuk uit.
julli laten een goede indruk achter op de pagina ook al is het swoegen en hard werken uitpluizen en afstand doen maar vooral uitkijken naar voren.
het gaat met zwemmen ook al beter en was finn afgelopen woensdag gevloerd dat was goed te zien.
hij kon zijn ogen op het bankje niet goed open houden .
tot ziens as woensdag misschien bij zwemles.
groetjes van marijke en stein ritzema

Reactie van Blogger Susanne ter Wal op 30 maart, 2008 21:05 

Ach.. wat beschrijf je dat weer mooi! Het is in meerdere opzichten 'trossen los' en gaan met die boot. Hoe dan ook is het nu al een waardevolle ervaring.
Succes! Groeten, Susanne


Archief

september 2007
oktober 2007
november 2007
december 2007
januari 2008
februari 2008
maart 2008
april 2008
mei 2008
juni 2008
juli 2008
augustus 2008
september 2008
oktober 2008
november 2008
december 2008
januari 2009
februari 2009
maart 2009
april 2009
mei 2009
juni 2009
juli 2009