Nieuws

29 november 2007, 18:51 CET

Risico = kans x effect

Familie en vrienden maken zich soms zorgen over ons groots avontuur. Angst voor een botsing met een overboord geslagen container, een walvis of nog erger, een grote tanker die ons over het hoofd ziet. Bang dat we terecht zullen komen in een tropische storm of dat er toch nog Pirates op de Cariben zullen zijn. Aanvullend verzin ik zelf dat precies halverwege de oceaan iemand van ons blindedarmontsteking krijgt. En vergeet Shark niet!

Gelukkig zijn we nog in het veilige Den Haag, druk met de voorbereidingen. Naast de dagen in het weekend willen we ook op doordeweekse avonden klussen. Ik wilde, heel naïef misschien, gewoon 's avonds gaan. Maar met Robin die zich afvraagt of de weg naar de werf wel veilig is, bekijk ik die straat nu toch met andere ogen. Verderop ligt het glas van auto's en bedrijfspanden, die eerder zijn opengebroken. Die lui rondom Dylans Carcenter geven mij ook niet een bepaald koosjer gevoel. En inderdaad, het is er net zo erg als het klinkt.

Als ik de vraag aan de werfeigenaar stel, realiseer ik mij dat het wel een beetje gek moet klinken. Ik zie hem al denken: 'Deze dame wil de oceaan oversteken, maar durft geen Haags donker steegje te trotseren?' Zijn antwoord blijft een beetje vaag. Niet echt geruststellend.

Maar goed, waar loop je het meeste risico? En wil ik mijn leven laten regeren door angst?
Risico hebben we aan den lijve ondervonden, we weten dat we niet onsterfelijk zijn. De kans op een auto-ongeluk was klein, het effect was groot. Weken heeft het 'wat-als' scenario door ons hoofd gespeeld. Dat we het kunnen navertellen, geeft ons het gevoel dat we in 'extra' tijd leven en daar willen we volop van genieten. Van elkaar en van het leven. Het is nu of nooit!

Zita


6 reacties | plaats reactie
Reactie van Anonymous Anoniem op 29 november, 2007 22:51 

Hallo!!

Risico is overal, maar weegt niet op tegen het leven van het leven! En volgens mij weten jullie dat ook en maken jullie een juiste keuze, lekker weg met het schip! Wij zitten nog in een voorbereidingsstadium en lezen jullie stukjes met volle aandacht. Zo herkenbaar!

We blijven jullie volgen, dus maak ons lekker ;-)

Warme groetjes,
Etienne & Denise
www.laluna-opzee.nl

Reactie van Anonymous Anoniem op 30 november, 2007 08:48 

Lieve Robin & Zita,

Leuk om weer in een mailing van jullie te zitten. Het leuke van deze keer is dat je evolutie kan zien met jullie laatste grote trip; van e-mail lijst tot volledige website en van "te voet naar een boot".

In afrika trotsteerden jullie ook gevaren, door samen lokaal rond te reizen en uiteindelijk de Kilamanjaro (als ik het goed geschreven heb) te beklimmen.. Met als hoogte punt, niet de top, maar wel Robin die door zijn knieen ging om Zita ten huwelijk te vragen.

Heel veel plezier met de voorbereiding. En wij helpen jullie graag waar we kunnen, van masten omzagen tijdens een bruggentocht tot oppassen op Isa & Fin..

Danielle & Maarten

Reactie van Anonymous Raymond op 30 november, 2007 11:22 

What If??
Wat is dit ineens? Blindedarmen zijn volledig overbodig en veel avonturiers laten die dingen gewoon weghalen. Weg risico.(Je ziet het goed, jullie zijn ineens avonturiers, goed he?) De meeste walvisen zie je aankomen en een botsing met een walvis kan, maar is hoogst onwaarschijnlijk als je niet met een multihull of een VOR Offshore en 70 in het uur door het water gaat. Geloof me, ze gaan je echt uit de weg als ze kunnen. De grootste risicofactor, in ieders leven, is de mens.Onberekenbaar en compleet gek, maar zover ik weet hebben die geen kieuwen dus zul je ze weinig tegenkomen. Ergo weinig tot geen risico. Haaien? Hoeveel verhalen bestaan er van haaien die een stalen, paar ton wegende boot aanvallen? kortom, natuurlijk zijn er risico's maar die heb je ook als je de theresiastraat oversteekt. Sterker, dat is gevaarlijker! Gewoon goed voorbereiden en gaan!!!! (Voor piraten is een .50 mitrailleur op de boeg meestal wel afdoende (:-)), vind je zoon ook leuk

Reactie van Anonymous Raymond op 30 november, 2007 13:44 

What if 2.
Terugkomend op de risico's, groter risico loop je dat je door een wier- of kelpveld vaart of er van alles onder de boot vast komt te zitten (er drijft een hele hoop rotzooi net onder water) waardoor verder varen niet meer- of nauwelijks kan. In dit licht is het misschien handig dat 1 van jullie een duikbrevet haalt of in elk geval met zuurstof leert duiken (voorzover dat nog niet zo is) zodat er eventueel onder water reparaties uitgevoerd kunnen worden. Ook handig om aanhangend wier/kelp, van de schroef en schroefas te halen. Dit is een veel vergeten aspect van een dergelijke reis voorbereiden. Er zijn erg weinig werven op de oceaan. Denk eraan, overboord, altijd aan de lijn! Stroming is een vervelend iets en er kan lastig tegenin gezwommen worden. Daar wordt je erg moe van en de bedoeling van de trip was bijkomen.

Reactie van Anonymous Jan Vitrage op 30 november, 2007 14:41 

Jan Vitrage zei het volgende:

Toen ik mijn vriend Pieter vroeg of hij de site van de zeiltocht van jullie wilde volgen,kreeg ik dit mailtje.

Natuur willen we graag weten hoe het de zeilers vergaat, maar dan is "vergaat" taalkundig bedoeld.
Als oud zeeman zal je het in je hart misschien toch wel prachtig vinden.
Als moeder van de schippersvrouw en Oma van de bemanning zal Corrie er misschien anders over denken.

In mijn Marine periode heb ik vaak een kruisteken geslagen als wij in een storm terecht kwamen.
En dat de slagzij die wij maakte in de hoop het schip weer overeind kwam.

Hou moet zal ik maar zeggen het is jullie doel.
Ik wens de bemanning daarom een goede vaart

Jan Virtage

Reactie van Anonymous Doffie op 08 december, 2007 14:54 

Leuk om de voorbereidingen en gedachten te lezen. Jullie zorgen vast goed voor jezelf en meer nog voor de kids, meer dan dat en je best kun je niet doen!

Hier een leuke link met spreekwoorden voor onderweg
http://home.wanadoo.nl/zizo-zeilen/spreekwoorden.html

Niet gaan kan altijd nog :)

groetjes


Archief

september 2007
oktober 2007
november 2007
december 2007
januari 2008
februari 2008
maart 2008
april 2008
mei 2008
juni 2008
juli 2008
augustus 2008
september 2008
oktober 2008
november 2008
december 2008
januari 2009
februari 2009
maart 2009
april 2009
mei 2009
juni 2009
juli 2009